LG Arena

Client: NEC Group
Location: Birmingham
 
As part of a winning OJEU bid, DLA Landscape & Urban Design were commissioned to provide full landscape architectural services, working alongside the NEC Group to provide a new world class setting for the proposed Arena refurbishment. The aim of the external environment design was to build a sense of anticipation for pedestrians as they journey towards the Arena , to make each visit memorable, and, key for the NEC Group, to encourage the all important, essential repeat visits.

The primary concept driving forward the design of the landscape as a whole is inspired by the NEC Arena’s long history of hosting live music events. From paving and planting design to the external lighting strategy and the living wall, they all reflect a physical expression of radiating sound waves within the public realm.
 
The landscape proposals encompass a number of key components which work cohesively together to deliver the overall design concept. The relocation of the arena entrance prompted the creation of a dynamic new pedestrian entrance plaza to provide a robust landscape solution which holds large numbers of visitors, providing flexibility. A stunning 6m high ‘living wall’ of lush vegetation provides a striking backdrop to the new plaza containing views and directing patrons towards the main access.
 
A secure outdoor entertainment zone creates a flexible external space which provides opportunities for additional concessions and temporary entertainment before and after events. A 3m high, illuminated glazed screen separates the space from general circulation, adding an innovative and vibrant landscape element.
LG Arena Green Wall

LG Arena Entrance

LG Arena Paving